Tänder


En papillonvalp föds precis som alla andra valpar utan tänder. De första mjölktänderna bryter fram vid omkring två veckors ålder och tanduppsättningen är helt utvecklad vid ungefär åtta veckors ålder. Medan en vuxen hund ska ha 42 tänder så har en valp i regel 28 stycken.
Tidpunkten för de permanenta tändernas frambrytande påverkas av flera olika faktorer. Små raser får i regel sina permanenta tänder något tidigare än stora raser och tikar får dem något tidigare än hanar. De permanenta tänderna bryter igenom successivt.

Framtänderna (incisiver)

4-5 månaders ålder

Hörntänder (canintänder)

4-6 månaders ålder

Främre kindtänder (premolarer)

4-6 månaders ålder

Bakre kindtänder (molarer)

5-7 månaders ålder

Hos dvärghundsraser är det inte helt ovanligt att någon eller några mjölktänder sittre kvar och inte ramlar ( främst framtänder och hörntänder). Om dessa tänder inte tas bort så kan de leda till att hunden får ett bettfel, men de kan också orsaka inflammation i tandköttet och vävnaden runtomkring. Kvarsittande mjöltänder bör med andra ord tas bort av en veterinär.

En papillon skall ha ett så kallat saxbett, vilket är den typ av bett som är korrekt hos de flesta raser. Saxbett innebär att framtänderna i överkäken sitter mitt framför framtänderna i underkäken. Dessa två rader med framtänder ska vidröra varandra samtidigt som underkäkens hörntänder ska sticka upp framför hörntänderna i överkäken och ligger i mellanrummet mellan framtänderna och hörntänderna i överkäken. Första kindtanden i överkäken pekar mellan första och andra kindtanden i underkäken och så vidare bakåt. En papillon skall dessutom, enligt rasstandarden, ha ganska kraftiga tänder.

Under tandlossningen så kan det hända att öronen kan bli mjuka och fladdriga och till och med ramla ner. För det mesta så brukar de ställa sig upp igen. Det händer också att en papillon är sen med att få upp öronen och det finns de som har varit uppemot året innan öronen har rest på sig.
Det kan också hända att valpen i samband med tandlossningen plötsligt blir rädd för något som den inte har reagerat på förut, den får en släng av "spökålder".

Papillon, liksom andra dvärghundsraser, drabbas lätt av tandsten och gör man inget åt detta så kommer de också att drabbas av tandlossning. Därför är det viktigt att man regelbundet borstar tänderna på sin hund. Skulle den få tandsten så rekommenderar jag att du uppsöker en veterinär som kan ta bort den, om du inte kan skrapa tänderna själv med hjälp av en tandskrapa.

Webmaster: Linda Kornberg Krogh.      ©️ Sjöfjärilens Kennel 2022