Om oss


bossemedrut

Presentation av Bo Kornberg

Jag heter Bo Kornberg och har tillsammans med min dotter Linda Sjöfjärilens Kennel. Vi köpte vår första labrador 1980. Det var en gul tik som kallades för Frida. Hon följdes snart av ytterligare en gul tik som kallades för Molly. De här två tikarna användes dock aldrig i avel. 1994 köpte vi vår första svarta tik, Lisa (Havalidens Felicia the Sea Monster), en mycket envis dam. Hon har heller aldrig använts i avel. 1997 köpte vi vår tredje gula tik, Emma (Belinda), och hon fick sin första kull i augusti 2000. Ur den kullen behöll vi en hane vid namn Oskar (Sjöfjärilens Bartolomeus). 


De två viktigaste sakerna i min uppfödning är att hundarna är friska och att de har rätt temperament. 
Självklart lever våra hundar inomhus med oss som en del av familjen!


Presentation av Linda Kornberg Krogh

Just nu har jag ingen uppfödning alls eftersom jobb och familj tar för mycket av min tid. Ska man hålla på med hunduppfödning så ska man också ha tid för det anser jag. Nedan följer en gammal presentation av mig.

Mitt intresse för papillon började 1995 då jag åkte till Storbritannien för att jobba på Blackpark Kenneln som hund au-pair. Jag stannade där i tretton månader och under den tiden föddes min första papillon, Blackpark Mark. Jag skulle inte ha någon hund med mig hem till Sverige men Mark "förälskade sig i mig" och det slutade med att jag köpte honom. Vi kom hem till Sverige i oktober 1996 och Mark kom bra överens med den labrador som mina föräldrar hade då. 1997 köpte jag Sagina's Gisella och den 1 april 1999 föddes min första kull, efter Mark undan Gisella. Två hanar och en tik. Jag döpte dem till Zachary, Zane and Zillah. De blev alla tre kvar i kenneln. Jag behöll Zane och Zillah och min mamma har Zachary.

Tillsammans med mina hundar har jag provat på agility och kommit så långt att vi provade på någon inofficiell tävling, men just nu tycker jag att det är roligare med lydnadsträning. Försöker också att lära dem något trick emellanåt så allihop kan vinka, någon kan rulla runt och någon kan dansa. Jag är också intresserad av utställning även om det inte blir så många per år.

 


Vår uppfödning
Våra hundar lever med oss som våra familjemedlemmar och valparna föds upp i hemmet. 
De första veckorna i valparnas liv spenderar de tillsammans med sin mamma i ett eget rum. Vid tre veckors ålder får de flytta ut till en hage i köket mitt i huset för att de skall få vänja sig vid alla de ljud som förekommer i ett normalt hushåll. Vid den här åldern får de också börja umgås med de övriga hundarna. Vi ägnar valparna mycket tid och hanterar dem mycket och ger dem nya saker och miljöer att utforska. När vädret tillåter så får de komma ut i trädgården, även om det kanske regnar bara det inte är alltför kallt. Om vi har folk på besök så får de också hantera valparna för att de skall vänja sig vid andra människor också. Bland det bästa jag vet är att ligga på köksgolvet med valpar som springer omkring mig och leker och klättrar på mig! Vi tar också med dem ut i bilen så att de får pröva på bilåkning innan det är dags att lämna oss. När valparna lämnar oss så är de registrerade, besiktigade, vaccinerade, ID-märkta och avmaskade och nybadade. Med dem följer givetvis stamtavla och SKK:s köpeavtal, men också mat, skötselråd och lite andra saker. Vi bjuder även våra valpköpare på ett års medlemskap i Papillon-Ringen.

Vårt mål med uppfödningen

Det allra viktigaste när jag väljer avelsdjur är mentaliteten. Jag vill ha en glad, vänlig, och intelligent hund som älskar människor. Rasen är ju en sällskapshund och då skall den fungera som en sådan också. Det spelar ingen roll hur vacker en hund är om man inte kan lita på den.
Lika viktigt är också att det är friska hundar. De skall vara ögonlysta och knäledstestade.
Utöver det så vill jag ha en hund av bra storlek. Jag föredrar dem som ligger på 27-28 cm i mankhöjd med en bra benstomme. Jag vill ha en hund som ser ut att palla en tur i skogen eller på agilityplan. Jag vill alltså inte ha för små hundar. Sen vill jag att de skall ha ett vackert huvud och bra med luft under svansen. Pälsen skall vara lagom, dvs jag vill inte ha att pälsen räcker ner till marken.

Efter köpet

Vi är intresserade av att få veta hur det går för de valpar som vi säljer och vi ringer alltid och hör hur resan och det första dygnet har gått. Den första tiden brukar kontakten med valpköparna vara ganska tät. Vårt mål är att försöka anordna en valpträff varje år dit alla hundar som vi har sålt är välkomna och även valparnas pappor om deras ägare är intresserade. Det är alltid kul att träffa valparna man har sålt och valpköpare är alltid välkomna att höra av sig om de har några frågor eller komma och hälsa på om de har vägarna förbi.

Om du funderar på att skaffa papillon så är du alltid välkommen att höra av dig. Du är också välkommen att komma och hälsa på och träffa de hundar som vi har om du är intresserad av att se hur rasen är som vuxna innan du bestämmer dig för att köpa en papillon.

Linda Kornberg Krogh
januari 2005


© Sjöfjärilens Kennel 2020