Färger


I Sverige bestämde uppfödarna för många år sedan att man enbart skulle använda sig av tre färgställningar vid registrering av valpar. Detta gjordes för att vi skulle få en mer enhetlig registrering av färger i rasen. De färgställningar som rekommenderas att vi skall använda är: vit-svartvit-röd och trefärgad. Vid registrering skall grundfärgen sättas först och grundfärgen för Papillon är vit.

I andra länder använder man fler benämningar på färgställningar, men jag har här valt att utgå från de svenska rekommendationerna.

mark7


VIT & SVART
Det finns endast vita och svarta strån i pälsen, inga andra färger.
mimmi4


VIT & RÖD
Den här benämningen täcker alla de olika varianter av röda färger som en Papillon kan ha, allt ifrån nästan gul till mörkt brun. Allra vanligast är att varje hårstrå på hunden är tvåfärgat och spetsen på hårstråt är då vanligen svart eller mörkt brun (kallas ibland för vit och sobel). Men det förekommer också de hundar som är helt röda utan ett enda svart strå i hela pälsen.


lloyd2

TREFÄRGAD
Det finns lite olika varianter på trefärgad Papillon. 

1. En variant är vad som ibland brukar kallas för en "klassisk tricolour" och det är i huvudsak en vit och svart hund som har röda fläckar på bestämda ställen. Dessa är över ögonen, på kinderna, lite på insidan av öronen och under svansroten. Fläckarna på kroppen är svarta. Peja013_9A

2. En variant av denna färg är där de röda fläckarna är mycket små eller knappt synliga, medan fläcken under svansroten vanligen är ganska tydlig.
vi03i

3. En annan variant är när hunden har en röd mask i ansiktet, men fläckarna på kroppen är svarta, och de kan också ha en röd fläck under svansroten.

4. Ytterligare en variant är när hunden är tecknad som en klassisk tricolour men pälsen bak på huvudet är röd.
5. En klassisk tricolour kan också ha röda fläckar som sträcker sig ned på benen.

Gemensamt för alla varianterna är att de har mer eller mindre rött i ansiktet samt att fläckarna på kroppen är svarta. De kan ha en röd fläck under svansroten, men det är inte nödvändigt för att registreras som trefärgad. Således kan en vit och röd papillon aldrig bli trefärgad.

Har du några åsikter om den här sammanställningen är du välkommen att höra av dig!

© Sjöfjärilens Kennel 2020